Ce este rinita?

În general, rinita este una dintre cele mai comune boli, reprezentând o inflamație a mucoasei nazale și poate avea diverse cauze.

Cea mai frecventă cauză a rinitei sunt virușii, în special rinovirusul. Mucoasa nazală se inflamează, și prin urmare, există un blocaj în nas, însoțit de rinoree (curgerea nasului), mâncărimi și strănut. Boala se răspândește rapid în familii și colectivități, precum școli și grădinițe. Se răspândește prin infectarea cu picături din nas. Rinita apoasă se transformă adesea pe parcursul a câtorva zile in rinită cu mucus până la mucopurulentă. Are loc o slăbire a funcției mucoasei nazale, cilii nu sunt capabili de a-și îndeplini funcția de curățare într-un mod corespunzător. Această mucoasă nazală slăbită este predispusă la infecții bacteriene ulterioare, care se caracterizează printr-un mucus dens galben și verde purulent, care poate avea un ușor miros neplăcut.

Inflamația bacteriană se poate extinde din cavitatea nazală și duce la, de exemplu, sinuzită sau otită medie. În ambele cazuri, este necesar de a vizita un medic, pentru a evita complicațiile grave cu eventuale sechele permanente.

Un capitol special este rinita alergică, care reprezintă reacţia neadecvată a organismului la alergeni frecvent întâlniți în mediul înconjurător. În cazul rinitei alergice, este recomandat să se consulte un medic.

Cum se vindecă rinita?

Important este să se urmeze un regim de odihnă, fără a supune corpul la efort excesiv. Trebuie facută o hidratare corectă, cu băuturi calde, în special ceaiuri de plante. Rinita este însoțită de congestie nazală care trebuie tratată corespunzător. Atenție însă la așa-numitele decongestionante, care sunt destinate doar pentru utilizarea pe termen scurt (7-10 zile). Pe termen lung, se poate utiliza o soluție hipertonică de apă de mare Delmar Hypertonic, care pe baza principiului osmozei, “extrage” excesul de fluid din mucoasă, ajutând la eliminarea lui și la desfundarea nasului. Faţă de acesta, Delmar izotonic contribuie la igiena de zi cu zi a nasului, pentru ca mucoasa nazală să fie suficient hidratată și să își îndeplinească mai bine funcția de auto-curățare.

La copiii foarte mici, care încă nu își pot sufla nasul, excesul de mucus se poate extrage cu ajutorul unei pompe nazale.

Rinita de obicei nu durează mai mult de o săptămână. Dacă se prelungește, se poate transforma într-o rinită cronică și este recomandat consultul de specialitate.

Cum putem preveni rinita?

Rinita apare cel mai frecvent în lunile reci. Este importantă creșterea imunității organismului printr-un aport adecvat de vitamine sub formă de fructe și legume. Este recomandată evitarea locurilor în care sunt aglomerări mari de oameni (centre comerciale, cinematografe, mijloace de transport). De asemenea, nici zonele supraîncălzite sau cele cu fum nu sunt recomandate.

Mucoasa nazală trebuie îngrijită corespunzător, deoarece doar o mucoasă sănătoasă poate capta și elimina impuritățile, bacteriile, virusurile, alergenii etc., astfel contribuind la prevenirea bolilor căilor respiratorii superioare.