peljtvaciBalena albastră este cel mai mare animal de pe Pământ din toate timpurile. Atinge o lungime de peste 30 m și cântărește până la 190 de tone.

Călătorii cei mai mari sunt balenele gri – în fiecare an depășesc aproximativ 18.000 km. Acestea trăiesc în Oceanul Atlantic lângă strâmtoarea Bering, dar pentru a se reproduce, înoată până la coasta Californiei și a Mexicului.

Cel mai mare piniped este foca elefant de sud. Masculii ajung la o lungime de 6,5 metri și ating greutatea de 4,5 tone. Când ridică capul, ajung la o înălțime de 3 m. Foca elefant de sud locuiește în principal în zonele apropiate de Antarctica, dar uneori apare într-un loc neașteptat. De exemplu, în primăvara anului 2014, a apărut pe plaja din Australia din Perth:

Focile elefant de sud de două tone au ocupat toată plaja doar pentru ele

Delfinii, ca toate cetaceele, respiră prin plămâni. Spre deosebire de oameni, care respiră din reflex (nu trebuie să se gândească la respirație), delfinul respiră conștient – dacă nu se gândește la respirație, aceasta se oprește și se sufocă. Trebuie să respire natural în timpul somnului. Prin urmare, doarme întotdeauna cu o singură emisferă cerebrală, iar celălaltă este trează. După aproximativ 20 minute, se vor înlocui una pe cealaltă.

Calmarul este cel mai mare cefalopod. Tentaculele sale ajung la lungimi de până la 14 metri și deține cel mai mare ochi din regnul animal, de aproximativ 30 cm în diametru (ca o farfurie). Nu este surprinzător faptul că acesta a fost mereu prezent în multe povești cu marinari. Singurul inamic al acestuia este cașalotul. Acest cetaceu este cel mai mare animal de pradă de pe pământ și poate mâncă cu ușurință un calamar. El este capabil să se scufunde la o adâncime de 3.000 de metri și să reziste două ore, fără a lua o gură de aer!

Recordul la scufundări fără aparat de respirație îl deține Herbert Nitsch, care a fost capabil să se scufunde la o adâncime de 249 m. Scafandrul a reușit să-și țină respirația timp de mai mult de 9 minute.

Cea mai mare perlă din lume cântărește 6,4 kg. A fost creată de o scoică uriașă, care este cea mai mare bivalvă. Coaja sa măsoară până la 1,2 m lungime și cântărește până la 200 kg.

Unica construcţie de creaturi vii, care poate fi vazută de pe Lună este Marea Barieră de Corali din nord-estul Australiei. Se compune din 600 de insule și are peste 2,000 kilometri lungime.