kiddoNasul, de obicei, este perceput ca principalul organ olfactiv, dar are și multe alte funcții importante. Am putea spune despre acesta că are funcție de aer condiționat, de curățare și de unitate de control. Aerul pe care îl respirăm este departe de a fi cel ideal – poate fi prea cald sau dimpotrivă, prea rece, este adesea contaminat cu diverse particule solide. Și de aceea există nasul, poarta de acces în căile respiratorii.

 

Unitate de control

Mirosul pentru noi nu este important doar pentru percepția mirosului florilor sau, dimpotrivă, mirosului neplăcut asociat cu laptele alterat. Mirosul verifică calitatea aerului inhalat. De exemplu, inhalarea de gaze periculoase poate provoaca grave probleme de sănătate. Simțul mirosului ne avertizează de prezența acestor factori nocivi. Prin urmare, suntem protejați împotriva efectelor nocive.

Unitate de aer condiționat

Pentru plămâni, aerul ideal are temperatura de 37 °C și umiditatea relativă la 100%. De aceea, aerul inhalat, la contactul cu mucoasa nazală, se încălzește sau se răcește şi, de asemenea, se umidifică. Desigur, este mai ușor pentru nas să obțină o umiditate relativă de 100%, în cazul în care aerul inhalat nu este prea uscat – umiditatea optimă este de 45%. În cazul în care ne desfășurăm activitatea într-un mediu cu o umiditate semnificativ mai mică, acest lucru poate afecta funcționarea corectă a nasului. Dacă aerul nu este reglat în mod corespunzător, ulterior poate să afecteze plămânii.

Unitate de curățare

Aerul pe care îl respirăm este poluat cu particule mai mici sau mai mari. Impuritățile de dimensiuni mai mari sunt prinse de firele de păr din nas. Particulele mai mici sunt filtrate de membrana mucoasei nazale, care formează suprafața cavității nazale. La suprafața mucoasei există mulţi cili acoperiţi cu  mucus. Impuritățile aderă la mucus, iar mucusul este împins treptat afară din mucoasa nazală, prin mișcarea constantă a cililor. Este clar că pentru funcția de curățare este necesară mișcarea constantă și corectă a cililor și o cantitate adecvată de mucus cu o consistență corespunzătoare.

Să ne imaginăm că inspirăm de exemplu bacterii. Dacă avem mucoasa prea uscată, mai multe bacterii ajung mai departe în plămâni. În cazul în care mucusul este prea gros, cilii nu se pot mișca eficient – mișcarea lor încetează, bacteriile sunt colectate de mucus, dar nu sunt purtate mai departe. Este mai ușor pentru acestea să ajungă direct la nivelul mucoasei, caz în care pot provoca inflamații. Nici o cantitate prea mare de mucus nu este bună – cilii nu sunt capabili de mișcare suficientă într-un astfel de mediu.

Cum putem contribui la funcționarea corectă a mucoasei nazale?

Cea mai comună problemă este îngroșarea mucusului din cauza lipsei de umiditate, împiedicând astfel mișcarea cililor și eliminarea poluanților. Asigurarea unei umidităţi corespunzătoare este de bază: are loc astfel o diluție a mucusului și sunt înmuiate crustele din nas care au apărut în timpul uscării prelungite a mucoasei. Funcția naturală a nasului este restabilită. Putem contribui la umidificarea aerului și îngrijirea corespunzătoare a mucoasei nazale – prin umidificare și curățare delicată. Foarte potrivit este pulverizatorul cu apă de mare izotonică. Soluțiile izotonice au aceeași concentrație ionică ca fluidele corpului. Prin urmare, sunt bine tolerate și nu cauzează obstrucția fosei nazale sau uscarea mucoasei. Prin îngrijirea mucoasei nazale putem reduce chiar și riscul infecțiilor tractului respirator superior.